Kaloekoe op rede
kapitein H Zeylstra

Vóór 1945

Opleiding

KPM schepen

Straat-Frazer
Kaloekoe

Scheepvaart

Diversen
Schepen
Opgelegd

Eilanden/plaatsen

Nias
Sumatra
Nieuw-Guinea
Singapore-maleisië
Zanzibar
Zanzibar-2

Afrika

Afrika
Afrika-2

Artikelen RILPOST

Rilpost
powered by linux

Uit het fotoarchief van Kapitein H Zeylstra

laatste update: 7 - 02 - 2019
=> Toegevoegd artikelen Rilpost <=

LET OP. om de foto's goed in beeld te krijgen drukt u op F11 om het venster van uw browser te vergroten. Uiteraard gebruikt u Firefox of Opera als browser.

Hielke Zeylstra, roepnaam Heiko, geboren in 1909 in Franeker verhuist al op jonge leeftijd naar Doorn. Hij gaat op zijn 15e naar de Kweekschool voor de Zeevaart te Amsterdam en op zijn 17e monstert hij aan als stuurmansleerling bij de KPM.
Hij treedt in 1935 in het huwelijk met Puck (Johanna) Terlaak en zij krijgen twee kinderen. Tijdens de oorlog vaart hij door bij de koopvaardij en is betrokken bij transporten van goederen voor het Amerikaanse leger tussen Australië, Nieuw-Guinea en de Phillipijnen.
Na de oorlog wordt hij bevorderd tot kapitein en vaart hij meestal op de K-serie schepen van de KPM langs de kusten van Maleisië, Nieuw-Guinea en Indonesië.
In 1957 nadat de Indonesische regering alle banden met Nederland heeft doorgesneden gaat hij met groot verlof terug naar Nederland en vestigt zich in Doorn. De KPM gooit het roer om en laat zijn schepen voornamelijk varen op Australië, Japan, Hong Kong,Maleisië en de Zuid-Afrikaanse landen.
In 1963 gaat hij tijdelijk aan wal als begeleider van de bouw van de Straat Frazer, een modern schip met een nieuw type automatische luiken. Hij brengt het schip uit op zijn eerste reis.
In 1964 gaat hij op 55 jarige leeftijd met pensioen (tropenjaren)
In 1977 komt hij te overlijden.

Zijn grote passie was de fotografie en hij maakte op zijn reizen vele foto's en later ook smalfilms. Het fotomateriaal geeft heel goed die bijzondere sfeer weer van de vaart op de eilanden in het voormalige Nederlands-Indië.
Hij liet een uitgebreid archief achter wat vrij goed gedocumenteerd is met namen van plaatsen, schepen en soms personen. De familie wil dit unieke materiaal niet verloren laten gaan en publiceert het in albums via deze website.

Uiteraard vallen alle beelden onder het auteursrecht en niets mag dan ook overgenomen of gepubliceerd worden zonder uitdrukklijke schriftelijke toestemming van de rechthebbenden.

Voor meer info: drs AE Zeylstra